Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ.)

ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.... ΕΜΠΑΙΓΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

   Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ την εύλογη ανησυχία του Στρατιωτικού προσωπικού αναφορικά με την εφαρμογή της νυχτερινής αποζημίωσης που θεσμοθετήθηκε με τον Ν.4472/17. Ο νομοθέτης, όντας “ξεκάθαρος”, θέσπισε ειδική αποζημίωση ύψους 2,77€ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης, αλλά παράλληλα μεταβίβασε την αρμοδιότητα καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης στους γνωστούς-αγνώστους. Αυτούς, που ως μακριά χέρια του συστήματος, δεν χάνουν ευκαιρία να ειρωνευτούν ευθέως για ακόμη μία φορά το Στρατιωτικό προσωπικό, δημιουργώντας αντίστοιχα προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους, με τις προτάσεις τους.

   Ας μπούμε όμως στο θέμα… Φήμες θέλουν τους αρμόδιους για την σύνταξη του σχεδίου της απαιτούμενης ΚΥΑ, να προτείνουν την κατ’ ευφημισμό αποζημίωση του Στρατιωτικού προσωπικού που εκτελεί υπηρεσίες κατά τις οποίες απασχολείται την νύχτα (22:00-06:00), κινούμενοι στα κάτωθι πλαίσια:

      α. Αποζημίωση μέρος των νυχτερινών ωρών απασχόλησης, αναλόγως του αριθμού υπηρεσιών που εκτελούν τα στελέχη, και όχι στο σύνολο τους.

      β. Για ακόμη μία φορά προωθείται η διάκριση κατά το χείριστο του χαμηλόβαθμου Στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο κατά κανόνα εκτελεί μεγαλύτερο αριθμό υπηρεσιών. Αντί λοιπόν να προταθεί έστω η απλή αναλογική αύξηση των αποζημιούμενων ωρών νυχτερινής απασχόλησης, φαίνεται να προωθείται η “κλοπή” αυτών. Για να γίνει κατανοητό, στις 2 υπηρεσίες να εκτελούμε συν 1 δώρο ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός αυτών τα δώρα να μεγαλώνουν!!! Έτσι, φέρονται να προτείνουν ο εκτελών μία 24ωρη υπηρεσία να ανταμείβεται με 4 ώρες νυχτερινής απασχόλησης (11,08€/μήνα), ο εκτελών τρεις 24ωρες υπηρεσίες με 8 ώρες (22,16€/μήνα) και ο εκτελών έξι (πέντε και πάνω) για 12 ώρες (33,24€/μήνα) – σημειώστε ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι μεικτά. (Αξίζει σε αυτό το σημείο να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς που καταναλώσανε φαιά ουσία για να το διατυπώσουν αυτό!)

       γ. Δεν λησμόνησαν βέβαια να συμπεριλάβουν και εξαιρέσεις. Η ίδια φημολογία θέλει την πρόταση εξαίρεσης των μαθητών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ, των ΔΕΑ και των ΟΒΑ. Επίσης, φροντίσανε να θέσουν ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης, το 24ωρο της διάρκειας των υπηρεσιών εξαιρώντας έτσι τους εργαζόμενους την νύχτα με κυλιόμενο 8ωρο (βλ. Συνοδούς Στρατιωτικών Σκύλων).

   Αν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εμπαιγμό της νοημοσύνης του Στρατιωτικού Προσωπικού, τότε τι είναι; Μήπως έρχεται η μισθολογική απόσχιση των ΕΔ από τα ΣΑ; Θα παρερμηνευτεί ακόμη ένας Νόμος; Ο ίδιος Νόμος θα τύχει διαφορετικής εφαρμογής στους εργαζομένους των ενδιαφερόμενων Υπουργείων; Θα αναγκαστούν για ακόμη φορά τα Στελέχη να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους; Θα γίνουν πάλι τα Στελέχη των ΕΔ “μπαλάκι” ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο ΥΠΕΘΑ; Με ποια δικαιοδοσία παρερμηνεύεται η έννοια της λέξης «απασχόληση»; Μήπως το προσωπικό που εκτελεί υπηρεσία δεν απασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας (22:00 με 06:00) από την Υπηρεσία και είναι στο σπίτι του με την οικογένεια του;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης.

   Ας ελπίσουμε να εκλογικευτούν οι αρμόδιοι και να μην ζήσουμε την εφαρμογή μιας ακόμη κατά το δοκούν μετάφρασης ενός Νόμου, η οποία θα επιφέρει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στην ψυχολογία του πολλαπλασιαστή ισχύος των ΕΔ.

   Και μην ξεχνάμε…Έτος Μέριμνας Προσωπικού το 2018!!!

 

                                                                                                                            Σταύρος Παπαδάκης

                                                                                                                             Μέλος ΔΣ Ε.Σ.ΠΕ.Θ

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.

Βρίσκεστε εδώ: Home Άρθρα Μελών και Φίλων ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.... ΕΜΠΑΙΓΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ